Tiededebatti

Kriittistä keskustelua uusimmasta tutkimuksesta

Tiededebatti

Turvekiista paljastaa demokratian puutteita

Lukuaika: 11 min. Turvetuotannon edustajat ovat vaikuttavassa asemassa turpeennostoa sääntelevässä ohjaus- ja päätöksentekojärjestelmässä. Sen sijaan turpeen nostamisen aiheuttamasta vesien pilaamisesta haittoja kokeneet kansalaisryhmät on pidetty visusti järjestelmän ulkopuolella.

Tiededebatti

Suomalainen turvesuo on keskellä maailman muutosta

Lukuaika: 8 min. Suomessa turve on perinteisesti nähty kallisarvoisena lämmön, vaurauden ja hyvinvoinnin lähteenä, mutta nyt ilmastonmuutos luo painetta luopua nopeasti turpeen energiakäytöstä. Saavatko turvetuottajat heille luvatun oikeudenmukaisen siirtymän? Entä tuoko Ukrainan sota turve-energian sittenkin takaisin?

Tiededebatti

Ανθρωπιστικά σύνορα – πεδίο μάχης πολιτικών αγώνων

Lukuaika: 9 min. Οι συζητήσεις για τη μετανάστευση τείνουν να πολώνονται σε ακραία άκρα. Τα ανθρωπιστικά σύνορα είναι μια έννοια που προσπαθεί να διαχωρίσει την πολυπλοκότητα του μεταναστευτικού φαινομένου μεταξύ μιας ανθρώπινης δυσπραγίας και ενός σκληρού συνοριακού ελέγχου.

Yrttiviljelyverkoston neuvontatapaaminen, ihmisiä ulkoterassilla istumassa ja keskustelemassa
Tiededebatti

Voiko maaseudun supistuminen edistää hyvinvoinnin kasvua?

Lukuaika: 9 min. Väitöskirjatutkija Sunna Kovanen Leipzigin yliopistosta tutkii ekososiaalista elinkeinotoimintaa. Kestävä elinkeinotoiminta voi hänen mukaansa kääntää maaseudun vahvuudeksi sen, mikä perinteisessä aluekehityksessä on nähty vain ongelmana. Kovasen tekstiä kommentoivat tutkija Eeva Houtbeckers Aalto-yliopistosta ja MMM:n erityisasiantuntija Sami Tantarimäki.