Pitääkö ympäristökasvatuksen olla aina synkkää?
Lukuaika: 4 min. Lajikato, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen lisäävät monien ympäristöahdistusta. Artikkelissa käsitellään toivon tunteen, osallisuuden ja omakohtaisen kokemuksen tärkeyttä ympäristökasvatuksessa.
Luontosuhdetta syventämässä pelillisiä menetelmiä hyödyntäen
Lukuaika: 8 min. Pelilliset menetelmät auttavat meitä ylittämään ihmisen ja luonnon välille syntyneitä kuiluja. Ne tarjoavat meille mahdollisuuden kokea ja oppia luonnosta uusilla tavoilla.
Nuorten ilmastoahdistus ja sen käsittelyn tärkeys
Lukuaika: 5 min. Ilmastonmuutos on monimutkainen ongelma, joka nostaa pintaan niin toivottomuutta kuin taistelutahtoakin. Tuleva biologian ja maantieteen opettaja Janika Lappalainen reflektoi artikkelissaan, miten nuorten kokemaan ilmastoahdistukseen voitaisiin parhaiten vastata.
Ihmisen ja eläinten välinen tasapaino metsästyksessä
Lukuaika: 5 min. Kestävässä metsätyksessä ensisijainen pyrkimys olisi saada aikaan jonkinlainen tasapaino ihmisen pyrkimysten, mielihalujen ja luonnon välille, kirjoittaa historian opiskelija Otso Pitkänen. Hän pohtii erityisesti suurpetoihin liittyviä asenteita sekä ihmisen ja eläinten välistä suhdetta tekstissään.
Planetaaristen rajojen kierteissä
Lukuaika: 4 min. Ihmiskunnalla on vain seitsemän vuotta aikaa laskea ja taivuttaa hiilidioksidipäästökäyrää, jottei maapallo syöksyisi ennalta-arvaamattomuuksien kuiluun. Viivi Värn kirjoittaa, että viheliäiden ympäristöongelmien ratkaisemiseen ajoissa vaaditaankin myös perusteellista asennemuutosta.
Ihminen luonnon luo tai luonto ihmisen luo
Lukuaika: 4 min. Joko ihmiset tulee tuoda luonnon luo tai luonto ihmisen luo – vahvistamalla luonnon läsnäoloa kaupunkielämässä tuetaan ympäristön kannalta myönteisten luontosuhteiden murrosta. Lapsista muutos on hyvä aloittaa, mutta se edellyttää, että lapset pääsevät luontoon, pohtii Aino Viitanen artikkelissaan.
Miltä oman kodin purkaminen tuntuu?
Lukuaika: 7 min. Sosiaalisesti kestävä kaupunkisuunnittelu asettaa ihmisen suunnittelun keskiöön. Tämä asetelma tuntuu nykyisestä kaavoitusprosessista puuttuvan, arvioi Moona Tikka purkavaa uusrakentamista käsittelevässä artikkelissaan. Sosiaalisesti kestävässä kaupunkisuunnittelussa tuleekin kiinnittää huomio sekä prosesseihin että sisältöihin: siis siihen, miten suunnitellaan ja mitä suunnitellaan.
Kun tehdään kotia, tehdään sukupuolta
Lukuaika: 5 min. Kotia luodaan jatkuvasti arkisissa toiminnoissa. Samalla yhteiskunnassa vallitsevat käsitykset sukupuolesta ulottuvat myös henkilökohtaiseen elämään. Artikkelissaan Katariina Kotila kartoittaa nuorten aikuisten kokemuksia sukupuolen ilmenemisestä kodin tekemisen käytännöissä.
Vesien tilaa ohjaavan lain ja ohjauksen taakanjako puhututtaa
Lukuaika: 9 min. Kaikkia Suomen vesiä ei tulla saamaan hyvään tilaan takarajaan 2027 mennessä, minkä jälkeen ehdot hyvästä tilasta poikkeamiselle tiukentuvat entisestään. Hyväksyttävä, yhteistoiminnallinen suunnittelu ja toiminta olisikin tärkeää vesienhoidossa, kirjoittaa Miikka Hakkarainen.
Millaisilla ympäristösyillä vapaaehtoista lapsettomuutta perustellaan?
Lukuaika: 4 min. Helmi Heiskanen avaa artikkelissaan, mitä ympäristöperustelut ovat, miten niillä perustellaan vapaaehtoista lapsettomuutta ja millaisia arvoja ja ajattelutapoja perusteluiden taustalla vaikuttaa.