Paikallinen ilmastotoiminta kymmenen vuoden perspektiivistä
Lukuaika: 10 min. Paikallisyhteisöt ovat tärkeitä kestävyysmurroksen toimeenpanijoita ja suunnannäyttäjiä. Se on myös tapa ihmisille osallistua ilmastotyöhön. HINKU-kunnissa on tehty tärkeää työtä, joka osoittaa ilmastonmuutoksen hillinnän mahdollisuuden ja järkevyyden. Kasvokkaiset kontaktit ja keskinäisriippuvuuden tunnistaminen avaavat ilmastotyön ovia ihmisille, joita ei yleensä pidetä ilmastoaktivisteina.
Talouskasvun konsensus estää kestävyyssiirtymän
Lukuaika: 5 min. Suomen ylikulutuspäivä paikantuu tänä vuonna maaliskuun viimeiselle päivälle. Tästä huolimatta kasvutalouden oikeutusta ei ole kevään vaalikeskusteluissa liiemmin epäilty.
Pyöräilyä voi edistää myös autokaupungissa
Lukuaika: 4 min. Vaikka autoiluun vuosikymmenten ajan tukeutunut kaupunkirakenne on ja pysyy, löytyy kestävän liikkumisen edistämiseen keinonsa. Myös työnantajat voivat ottaa osaa talkoisiin.
Miltä oman kodin purkaminen tuntuu?
Lukuaika: 7 min. Sosiaalisesti kestävä kaupunkisuunnittelu asettaa ihmisen suunnittelun keskiöön. Tämä asetelma tuntuu nykyisestä kaavoitusprosessista puuttuvan, arvioi Moona Tikka purkavaa uusrakentamista käsittelevässä artikkelissaan. Sosiaalisesti kestävässä kaupunkisuunnittelussa tuleekin kiinnittää huomio sekä prosesseihin että sisältöihin: siis siihen, miten suunnitellaan ja mitä suunnitellaan.
Versus-podcast: Skatescape – kestävä kaupunkikehittäminen Hiedanrannassa
Lukuaika: 3 min. Versus-podcastissa keskustellaan kestävästä kaupunkikehittämisestä, siihen liittyvästä koulutuksesta, tutkimuksesta sekä skeittauksesta Tampereen Hiedanrannassa, joka toimii sekä tutkimuksen että koulutuksen urbaanina laboratoriona.
Sipsikaljavegaanien ruokavallankumous
Lukuaika: 10 min. Kiinnostus kasvisruokavalioita kohtaan on kasvanut 2010-luvulta lähtien. Ilmiö on luonut uusia kasvisruokavalioita ajavia yhteisöjä. Minna Santoja ja Piia Jallinoja pohtivat tiededebatti-artikkelissaan Sipsikaljavegaanit Facebook-ryhmän merkitystä vegaaniselle ruokakulttuurille sekä poliittiselle kuluttajuudelle.
”Luonto ei löydy yksin erämaasta” – Tutkijat pohtivat uutta luontosuhdetta Porissa
Lukuaika: 5 min. Korona-aika nosti esille suomalaisten luontosuhteen, kun kaupunkilaiset hakeutuivat joukolla luonnon ääreen. Samalla ilmiö vahvisti kahtiajakoa kaupungin ja maaseutuluonnon välillä. Missä on ”oikea luonto” ja miksi luontosuhdettamme tulisi päivittää, pohtivat kestävään kaupunkikehitykseen suuntautuneet tukijat.
Vesijalanjäljillä – piiloveden kulutus voi pahentaa vesistressiä
Lukuaika: 4 min. Vaikka kiinnittäisi kotona huomiota vedenkulutukseensa ja pyrkisi toimimaan säästeliäästi, voi kulutusvalinnoillaan olla pahentamassa vesistressiä jossakin maapallon toisella laidalla, kirjoittaa ympäristöoikeuden opiskelija Pihla Oivanen.
Ihminen luonnossa ja luonto ihmisessä
Lukuaika: 3 min. Ihminen luonnossa ja luonto ihmisessä -juttusarjassa Itä-Suomen yliopiston ympäristöpolitiikan oppiaineen opiskelijat ovat kirjoittaneet tekstejä ajankohtaisista ympäristöaiheista.
Kuinka kulutustieto ja laskurit vaikuttavat kulutukseen ja sen hiilijalanjälkeen?
Lukuaika: 4 min. Tilastojen lisäksi arkisen toiminnan hiilijalanjälkiä voidaan seurata ja arvioida kotitalouksien ja henkilöiden tasolla. Millaisia kestävän kulutuksen ohjauskeinoja laskurit ja räätälöity kulutustieto ovat?