Kulutustottumusten kyseenalaistaminen tie yksilötason muutoksiin – kestävän kehityksen posterinäyttely
Teksti on toteutettu yhteistyössä Tampereen yliopiston kestävän kehityksen johdantojakson kanssa. Kurssin lopputöinä laaditut posterit visualisoivat kestävään kehitykseen liittyviä ideoita ja ajatuksia kiertotaloudesta ja särkikaloista.
”Nyt innostutaan nyhtökaurasta”
Kaikkein ympäristöystävällisimmän kulutusvalinnan tekeminen ei ole kuluttajille yksiselitteistä ja helppoa, vaikka se sellaisena kauppojen asiakaslehdissä voidaankin esittää.
Versus-podcast: Mistä ruoka pöytään ja energia piuhaan? Politiikkadialogi 2020
Kevään 2020 YHYS Politiikkadialogissa haettiin tapoja tuottaa ruokaa ja energiaa kestävästi pitkälle tulevaisuuteen niin, että samalla varaudumme paremmin aikamme uhkiin: pandemioihin, ilmastonmuutokseen ja turvallisuusuhkiin.
Särki – roskakalasta ympäristöilmiöksi
Särjestä on tullut ilmiö julkisessa keskustelussa ja uusvanha trendi suomalaisella lautasella – yhteiskuntatieteiden opiskelija Niko Nesterinen kertoo, miksi.
Kasvisruoka: Maku ja sijoittelu ratkaisevat
Maistuvaan kasvisruokaan ja sen saatavuuteen panostaminen voivat auttaa kehittämään ruokapalveluita ilmaston kannalta fiksumpaan suuntaan.
What do surveys reveal about the popularity of vegetarian diets in Finland?
This review looks at how the popularity of vegetarian diets in Finland has changed between 1997 and 2018. According to surveys, the number of vegetarians decreased in the early 2000s, but started to grow again after 2014.
Finlands Natur -yhteistyöartikkelit
Versuksessa julkaistiin vuonna 2019 yhteensä neljä käännösartikkelia Finlands Natur -lehdestä. Artikkeleissa tarkastellaan ajankohtaista yhteiskuntatieteellistä ympäristötutkimusta.
Ruokapolitiikka etsii linjaansa – kestävän syömisen ohjeistus puuttuu
Suomalaisen ruokapolitiikan kaksi kärkeä – tuottavuuden lisääminen ja kestävyys – ovat hankalasti yhteen sovitettavissa. Vastuu kestävästä syömisestä sälytetään kuluttajan harteille, tarjoamatta kuitenkaan selkeitä suosituksia valintojen tueksi, arvioivat Minna Santaoja ja Mikko Jauho.
Mitä kyselytutkimukset paljastavat kasvisruokavalioiden suosiosta Suomessa?
Katsauksessa tarkastellaan, kuinka kasvisruokavalioiden suosio on muuttunut Suomessa vuosina 1997-2018. Kyselytutkimusten perusteella kasvissyöjien määrä laski 200-luvun alussa, mutta lähti jälleen nousuun vuoden 2014 jälkeen.
Silakan lisääminen ruokapöytään auttaa Itämerta
Silakkaa pidetään nykyään lähinnä rehu- ja vientikalana. Voisiko silakka tulevaisuudessa korvata lihan ja tuontikalan lautasella ja näin olla hyödyksi Itämerelle?