Ruoantuotanto, paikallisuus ja turva – RISTEYKSESSÄ
Lukuaika: 2 min. Millainen merkitys lähiruoalla oli 15 vuotta sitten, onko sen merkitys muuttunut? Onko Ukrainan sota vaikuttanut lähiruoan merkitykseen? Miten paikallinen ruoka määritellään ja miten paljon paikallinen ruoka voi olla riippuvaista ei-paikallisista, jopa globaaleista tuotantopanoksista? Onko sillä merkitystä, miten paikallista ruoantuotanto todellisuudessa on?
Ihmiset eivät tunne ruoan ympäristövaikutuksia
Lukuaika: 6 min. Kuluttajan näkemykset oman ruokavalionsa ympäristövaikutuksista ovat usein virheellisiä – vaikka tutkimukset osoittavat, että lihansyönnin lopettaminen on tehokkain keino vähentää yksilön kasvihuonekaasupäästöjä, siihen ei aina tartuta. Mikä siis avuksi?
Hävikki-innovaatioilla kohti kestävää tulevaisuutta
Lukuaika: 5 min. Millainen on tulevaisuus ilman ruokahävikkiä? Mirkka Forssell pohtii ruokahävikin vähentämisen haasteita ja mahdollisuuksia uusien ruokainnovaatioiden kautta.
Omavaraisuus osana kestävämpien elämäntapojen tavoittelua
Lukuaika: 4 min. Omavaraisuus nousee koronapandemian aikana entistä enemmän pinnalle.
Maatalouden kestävyyssiirtymä tarvitsee näkökulmia materiaalivirtoihin ja ei-inhimillisiin toimijoihin
Lukuaika: 9 min. Miten kasvialkutuotannon monimutkaisesti kytkeytyneitä materiaalivirtojen toimijoita hallitaan ruokaturvan kannalta? Tommi Sorsa pohtii tätä tekstissään uusmaterialistisesta näkökulmasta yhdistäen materiaalivirrat Euroopan Unionin maatalouspolitiikan uudistuviin tavoitteisiin.
Särki – roskakalasta ympäristöilmiöksi
Lukuaika: 5 min. Särjestä on tullut ilmiö julkisessa keskustelussa ja uusvanha trendi suomalaisella lautasella – yhteiskuntatieteiden opiskelija Niko Nesterinen kertoo, miksi.
Miten maailman nälkä voitetaan?
Lukuaika: 8 min. Pelkän ruoantuotannon tai ruoan jakautumisen korostamisen sijaan maailman nälän voittamiseksi on kysyttävä uudenlaisia kysymyksiä.
Ympäristöpoliittinen ruoka
Lukuaika: 3 min. Teemassa pohditaan ruokaa monesta kulmasta. Tarkastelun alla ovat muun muassa ruokahävikki, kasvisruoka kouluissa, hyönteisruoka, ruokaoikeudenmukaisuus ja ruokaosuuskunnat.
Millaisia ratkaisuja osuuskuntatoiminta voi tuoda ruokajärjestelmän ongelmiin?
Lukuaika: 2 min. Galina Kallio, Sami Keto ja Jukka Lassila keskustelevat Versus-podcastissa siitä, miten ruokaosuuskunnat toimivat ja millaisia ratkaisuja ne tarjoavat yhteiskunnan ja maailman ruokajärjestelmien ongelmiin.
Hyönteisruoka: hetken buumi vai osa tulevaisuuttamme?
Lukuaika: 7 min. Juuli Pekkisen Pro gradu -työhön perustuvassa tekstissä käsitellään hyönteisruoan mahdollisuuksia Suomessa.