Paikallisessa Risteyksessä
Lukuaika: 4 min. Risteyksessä-sarjan teemana on tänä vuonna paikallisuus. Seitsemän tutkijaa kirjoittavat mm. luonnonvarojen hyödyntämisestä, ruoantuotannosta ja -kulutuksesta, ilmastotoimijuudesta, kokemustiedosta ja matkailusta.
Ylisukupolvinen ympäristökansalaisuus yhteiskunnan selkärankana
Lukuaika: 5 min. Ympäristösivistyneet kansalaiset ovat kestävän yhteiskunnan selkäranka, joka ei kestä selkärangatonta ympäristöpolitiikkaa. Ikä, sosioekonominen asema, terveydentila, asuinpaikka, koulutus sekä ala, jolla työskentelee, vaikuttavat ihmisten mahdollisuuksiin toimia ilmastonmuutoksen ja luontokadon suhteen haluamillaan tavoilla.
Ympäristökansalaisella on oikeus ymmärtää, mitä ympäristö on
Lukuaika: 4 min. Toiminnallinen muutos on vihreän siirtymän edellytys: ellemme ala tehdä asioita eri tavalla, on muutosta kestävämmän yhteiskunnan suuntaan turha odottaa. On siis olennaista panostaa ympäristökasvatukseen, -koulutukseen ja -viestintään – kaikilla sektoreilla, kaikissa ikäluokissa, kaikkialla Suomessa.
Pitääkö ympäristökasvatuksen olla aina synkkää?
Lukuaika: 4 min. Lajikato, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen lisäävät monien ympäristöahdistusta. Artikkelissa käsitellään toivon tunteen, osallisuuden ja omakohtaisen kokemuksen tärkeyttä ympäristökasvatuksessa.
Ovatko asumismieltymykset kohtuullistumassa?
Lukuaika: 9 min. Miten kestävä asuminen toteutuu tällä hetkellä Suomessa? Ovatko suomalaisten asumismieltymykset menossa kestävämpään suuntaan? Tutkijaryhmä selvittää suomalaisten asumismieltymysten muutoksia.
Konflikti, kansalaistieto, tutkijuus – RISTEYKSESSÄ
Lukuaika: 2 min. Toisessa Risteyksessä-podcast-jaksossa Sakari Möttönen, Esa Konttinen ja Miikka Salo pohtivat tutkijan roolia ympäristökonfliktissa aiemman tutkimustyönsä pohjalta. Puntaroimme myös mitä tutkija voi oppia kansalaisilta ja miksi tutkimustietoa tulisi julkaista ymmärrettävästi.
Turvekiista paljastaa demokratian puutteita
Lukuaika: 11 min. Turvetuotannon edustajat ovat vaikuttavassa asemassa turpeennostoa sääntelevässä ohjaus- ja päätöksentekojärjestelmässä. Sen sijaan turpeen nostamisen aiheuttamasta vesien pilaamisesta haittoja kokeneet kansalaisryhmät on pidetty visusti järjestelmän ulkopuolella.
Syitä susivihan taustalla
Lukuaika: 5 min. On viime kädessä asenteista kiinni, mahtuvatko susi ja ihminen samoille elinalueille, kirjoittaa kulttuuriantropologian opiskelija Emilia Sillanpää ja pohtii susivihan syitä tekstissään.
Susiviha suomalaisissa
Lukuaika: 4 min. Historian opiskelija Joosua Lahti tarkastelee susivihaa ja siihen liittyviä piirteitä muun muassa uutisten ja nettikirjoittelun pohjalta. Hänen mukaansa oikea susien pelko on todennäköisesti vähäisempää kuin todellisuudessa annetaan ymmärtää.
Huomaamaton luonnonsuojelu lisää luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä
Lukuaika: 4 min. Luonnon suojeleminen ja kestävämpään elämäntapaan siirtyminen voi tuntua kansalaisista arjen kiireessä epätoivotulta vastuuttamiselta, kirjoittaa ympäristöpolitiikan opiskelija Milla Ojala ja pohtii voisiko huomaamaton luonnonsuojelu olla ratkaisu ongelmaan.