Avainsana: Kestävyysmurros

Hevoset laitumella
Kriittinen tila Teemat

Kestävyysmurroksen marginaalit -teemajulkaisusarja

Lukuaika: 2 min. Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeessa rakennetaan tieteidenvälistä yhteyttä ja ymmärrystä kestävyyden sosiaalisen, kulttuurisen ja ekologisen ulottuvuuden välille erityisesti yhteiskunnan marginaaleissa, missä edellytykset kestävyysmurroksen toteuttamiselle voivat olla heikot, mutta tarve hallitulle murrokselle on suuri.

Ilmakuva peltoviljelmistä.
Tiededebatti

Voiko Natura-suojelun romuttaa reilusti? Oikeudenmukaisuuden ulottuvuuksia maankäytön ristipaineissa

Lukuaika: 10 min. Ilmastonmuutoksen, luontokadon ja luonnonvarojen ylikulutuksen keskellä kestävyysmurros on globaali välttämättömyys, jolla pyritään sopeuttamaan luonnonvarojen käyttö maapallon kantokykyyn. Kestävyysmurros ei kuitenkaan ole kaikille iloinen asia, sillä murroksen vaikutukset eivät jakaudu tasaisesti eri toimijoiden ja alueiden välillä.

Luminen maisema, jossa tykkylumiset puut, hiihtolatu ja aurinko horisontissa
Kriittinen tila

Asukkaat syrjäseutujen haasteita taklaamassa

Lukuaika: 6 min. Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeen kansalaistyöpajoissa ja asiantuntijaseminaareissa kestävyysmurrosta ja siihen liittyviä marginaalisuuksia lähestytään erilaisista teemoista erilaisia kansalaisnäkökulmia sekä asiantuntijatietoa yhteen keräten. Ensimmäisessä kansalaistyöpajassa pohdittiin globaaleja ja paikallisia maan- ja luonnonkäytön muutoksia ja näiden mahdollisia vaikutuksia Lieksassa elämisen tulevaisuuteen.

Gradusta asiaa

Planetaaristen rajojen kierteissä

Lukuaika: 4 min. Ihmiskunnalla on vain seitsemän vuotta aikaa laskea ja taivuttaa hiilidioksidipäästökäyrää, jottei maapallo syöksyisi ennalta-arvaamattomuuksien kuiluun. Viivi Värn kirjoittaa, että viheliäiden ympäristöongelmien ratkaisemiseen ajoissa vaaditaankin myös perusteellista asennemuutosta.

Yrttiviljelyverkoston neuvontatapaaminen, ihmisiä ulkoterassilla istumassa ja keskustelemassa
Tiededebatti

Voiko maaseudun supistuminen edistää hyvinvoinnin kasvua?

Lukuaika: 9 min. Väitöskirjatutkija Sunna Kovanen Leipzigin yliopistosta tutkii ekososiaalista elinkeinotoimintaa. Kestävä elinkeinotoiminta voi hänen mukaansa kääntää maaseudun vahvuudeksi sen, mikä perinteisessä aluekehityksessä on nähty vain ongelmana. Kovasen tekstiä kommentoivat tutkija Eeva Houtbeckers Aalto-yliopistosta ja MMM:n erityisasiantuntija Sami Tantarimäki.