Suoluonnon turvaaminen edellyttää ennallistamista ja suojelua
Lukuaika: 9 min. Soiden ennallistaminen on tärkeä työkalu luontohaittojen korjaamisessa ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Suomen Luontopaneelin Janne Kotiaho ja Ilona Laine kertovat paneelin heinäkuussa 2021 julkaisemasta raportista, joka tarkastelee soiden ennallistamisen suoluonto-, vesistö- ja ilmastovaikutuksia.
Syitä susivihan taustalla
Lukuaika: 5 min. On viime kädessä asenteista kiinni, mahtuvatko susi ja ihminen samoille elinalueille, kirjoittaa kulttuuriantropologian opiskelija Emilia Sillanpää ja pohtii susivihan syitä tekstissään.
Susiviha suomalaisissa
Lukuaika: 4 min. Historian opiskelija Joosua Lahti tarkastelee susivihaa ja siihen liittyviä piirteitä muun muassa uutisten ja nettikirjoittelun pohjalta. Hänen mukaansa oikea susien pelko on todennäköisesti vähäisempää kuin todellisuudessa annetaan ymmärtää.
Huomaamaton luonnonsuojelu lisää luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä
Lukuaika: 4 min. Luonnon suojeleminen ja kestävämpään elämäntapaan siirtyminen voi tuntua kansalaisista arjen kiireessä epätoivotulta vastuuttamiselta, kirjoittaa ympäristöpolitiikan opiskelija Milla Ojala ja pohtii voisiko huomaamaton luonnonsuojelu olla ratkaisu ongelmaan.
Ihminen luonnossa ja luonto ihmisessä
Lukuaika: 3 min. Ihminen luonnossa ja luonto ihmisessä -juttusarjassa Itä-Suomen yliopiston ympäristöpolitiikan oppiaineen opiskelijat ovat kirjoittaneet tekstejä ajankohtaisista ympäristöaiheista.
Antroposeenista posthumanismiin
Lukuaika: 4 min. Ihmisen ja ei-inhimillisen luonnon vastavuoroisuuteen ja keskinäisriippuvuuteen perustuva ekopolitiikka voisi kannustaa meidät ajamaan muidenkin olentojen etuja ja herkistymään niiden omaehtoiselle toimijuudelle, kirjoittaa oikeustieteen opiskelija Markus Susi Itä-Suomen yliopistosta.
Luontaisten häiriöiden jäljillä – ekologisempia metsänhoitomalleja
Lukuaika: 5 min. Avohakkuisiin perustuva metsätalous, on yksipuolistanut metsiemme monimuotoisuutta tuntuvasti. Luontaisia häiriöitä jäljitteleviä metsänhoitomalleja on ehdotettu ratkaisuksi kestävään metsänhoitoon.
Molekyylibiologiset menetelmät tarjoavat uusia mahdollisuuksia vesistöjen tilan seurantaan
Lukuaika: 4 min. Yhä suurempi osa maailman virtaavien vesien ekologisesta tilasta on uhan alla. Molekyylibiologisilla menetelmillä voidaan saadaa uutta arvokasta tietoa vesiekosysteemien lajien tilasta, kirjoittaa Tiina Laamanen.
Tulisiko viheralueelle rakentaminen korvata uudella viheralueella?
Lukuaika: 6 min. ”Luontoarvon ja luontoperäisen inhimillisen arvon syntyminen vie aikaa, mutta niiden hävittäminen voi tapahtua hetkessä.” Luonnonvara- ja ympäristöpolitiikan tutkimusprofessori Juha Hiedanpää avaa luontohyvityksen mahdollisuuksia kuntien viheralueiden arvojen turvaamiseksi kuntalaisille.
Kuluttajan ja kansalaisen rooli luontopääoman suojelussa
Lukuaika: 10 min. Dasguptan tuore raportti biodiversiteetin taloustieteestä herätti vilkasta keskustelua luonnon taloudellisesta arvosta. Miten esimerkiksi määritetään hintalappu vanhojen metsien tai Itämeren tilan heikkenemiselle? Heli Saarikoski pohtii raportin pohjalta taloustieteen menetelmien hyötyjä ja rajoitteita luontopääoman arvottamisessa.