YK:n ilmastoneuvottelujen ryhmäpoliittista rajanvetoa
Lukuaika: 12 min. YK:n ilmastoneuvotteluissa eri maiden solmimat ryhmät ajavat omia ratkaisujaan yhteisten tavoitteiden toteuttamiseksi. Kamppailukohteiksi nousevat vastuullisuuden osoittamisen mekanismit, taakanjakamisen oikeudenmukaisuuskysymykset ja ilmastopolitiikan omistajuus.
Paikallinen ilmastotoiminta kymmenen vuoden perspektiivistä
Lukuaika: 10 min. Paikallisyhteisöt ovat tärkeitä kestävyysmurroksen toimeenpanijoita ja suunnannäyttäjiä. Se on myös tapa ihmisille osallistua ilmastotyöhön. HINKU-kunnissa on tehty tärkeää työtä, joka osoittaa ilmastonmuutoksen hillinnän mahdollisuuden ja järkevyyden. Kasvokkaiset kontaktit ja keskinäisriippuvuuden tunnistaminen avaavat ilmastotyön ovia ihmisille, joita ei yleensä pidetä ilmastoaktivisteina.
Inarin metsäkonfliktia voidaan tarkastella ”maapolitiikkana”
Lukuaika: 13 min. Inarin metsistä on kamppailtu vuosikymmeniä. Tämä kertoo, että alueella harjoitettua metsätaloutta ei voi pitää kovinkaan kestävänä. Viimeaikaiset tapahtumat Inarissa osoittavat, että metsäpolitiikasta on siirryttävä maapolitiikkaan, joka huomioi paremmin metsien ja muiden luonnonvarojen paikalliset merkitykset ja tarpeet.
Talouskasvun konsensus estää kestävyyssiirtymän
Lukuaika: 5 min. Suomen ylikulutuspäivä paikantuu tänä vuonna maaliskuun viimeiselle päivälle. Tästä huolimatta kasvutalouden oikeutusta ei ole kevään vaalikeskusteluissa liiemmin epäilty.
Turvekiista paljastaa demokratian puutteita
Lukuaika: 11 min. Turvetuotannon edustajat ovat vaikuttavassa asemassa turpeennostoa sääntelevässä ohjaus- ja päätöksentekojärjestelmässä. Sen sijaan turpeen nostamisen aiheuttamasta vesien pilaamisesta haittoja kokeneet kansalaisryhmät on pidetty visusti järjestelmän ulkopuolella.
Teollisuuden vähähiilitiekartat – mistä ne puhuvat ja miten?
Lukuaika: 4 min. Miten suurimpien teollisuuden sektorien – energia, metsä, kemia, teknologia – vähähiilitiekartat näkevät kestävyysmurroksen? BIOS:n tutkijat tarkastelevat kestävyysmurroksen tavoitteita Suomessa vuosina 2019–2020 toteutetuissa teollisuuden vähähiilitiekartoissa.
Susipoliittinen argumentaatio ja keskushallinnon rooli osana susikysymyksen kriisiytymistä
Lukuaika: 8 min. Tuleeko susia metsästää? Millainen suden käytös aiheuttaa huolta, uhkaa tai vaaraa? Muun muassa näihin kysymyksiin otetaan kantaa suden kannanhoitosuunnitelmassa, jonka kannanottoja Sivonen tutki pro gradu-työssään.
Syitä susivihan taustalla
Lukuaika: 5 min. On viime kädessä asenteista kiinni, mahtuvatko susi ja ihminen samoille elinalueille, kirjoittaa kulttuuriantropologian opiskelija Emilia Sillanpää ja pohtii susivihan syitä tekstissään.
Susiviha suomalaisissa
Lukuaika: 4 min. Historian opiskelija Joosua Lahti tarkastelee susivihaa ja siihen liittyviä piirteitä muun muassa uutisten ja nettikirjoittelun pohjalta. Hänen mukaansa oikea susien pelko on todennäköisesti vähäisempää kuin todellisuudessa annetaan ymmärtää.
Ihminen luonnossa ja luonto ihmisessä
Lukuaika: 3 min. Ihminen luonnossa ja luonto ihmisessä -juttusarjassa Itä-Suomen yliopiston ympäristöpolitiikan oppiaineen opiskelijat ovat kirjoittaneet tekstejä ajankohtaisista ympäristöaiheista.