Talouskasvun konsensus estää kestävyyssiirtymän
Lukuaika: 5 min. Suomen ylikulutuspäivä paikantuu tänä vuonna maaliskuun viimeiselle päivälle. Tästä huolimatta kasvutalouden oikeutusta ei ole kevään vaalikeskusteluissa liiemmin epäilty.
Turvekiista paljastaa demokratian puutteita
Lukuaika: 11 min. Turvetuotannon edustajat ovat vaikuttavassa asemassa turpeennostoa sääntelevässä ohjaus- ja päätöksentekojärjestelmässä. Sen sijaan turpeen nostamisen aiheuttamasta vesien pilaamisesta haittoja kokeneet kansalaisryhmät on pidetty visusti järjestelmän ulkopuolella.
Teollisuuden vähähiilitiekartat – mistä ne puhuvat ja miten?
Lukuaika: 4 min. Miten suurimpien teollisuuden sektorien – energia, metsä, kemia, teknologia – vähähiilitiekartat näkevät kestävyysmurroksen? BIOS:n tutkijat tarkastelevat kestävyysmurroksen tavoitteita Suomessa vuosina 2019–2020 toteutetuissa teollisuuden vähähiilitiekartoissa.
Susipoliittinen argumentaatio ja keskushallinnon rooli osana susikysymyksen kriisiytymistä
Lukuaika: 8 min. Tuleeko susia metsästää? Millainen suden käytös aiheuttaa huolta, uhkaa tai vaaraa? Muun muassa näihin kysymyksiin otetaan kantaa suden kannanhoitosuunnitelmassa, jonka kannanottoja Sivonen tutki pro gradu-työssään.
Syitä susivihan taustalla
Lukuaika: 5 min. On viime kädessä asenteista kiinni, mahtuvatko susi ja ihminen samoille elinalueille, kirjoittaa kulttuuriantropologian opiskelija Emilia Sillanpää ja pohtii susivihan syitä tekstissään.
Susiviha suomalaisissa
Lukuaika: 4 min. Historian opiskelija Joosua Lahti tarkastelee susivihaa ja siihen liittyviä piirteitä muun muassa uutisten ja nettikirjoittelun pohjalta. Hänen mukaansa oikea susien pelko on todennäköisesti vähäisempää kuin todellisuudessa annetaan ymmärtää.
Ihminen luonnossa ja luonto ihmisessä
Lukuaika: 3 min. Ihminen luonnossa ja luonto ihmisessä -juttusarjassa Itä-Suomen yliopiston ympäristöpolitiikan oppiaineen opiskelijat ovat kirjoittaneet tekstejä ajankohtaisista ympäristöaiheista.
Antroposeenista posthumanismiin
Lukuaika: 4 min. Ihmisen ja ei-inhimillisen luonnon vastavuoroisuuteen ja keskinäisriippuvuuteen perustuva ekopolitiikka voisi kannustaa meidät ajamaan muidenkin olentojen etuja ja herkistymään niiden omaehtoiselle toimijuudelle, kirjoittaa oikeustieteen opiskelija Markus Susi Itä-Suomen yliopistosta.
Kestävyysraportointi vaikuttamiskeinona: ekologinen kestävyys Gazpromin geopoliittisena välineenä
Lukuaika: 5 min. Yritysten kestävyystavoitteet julkaistaan usein erilaisissa kestävyysraporteissa. Ympäristöpolitiikan ja aluetieteen opiskelija Isabella Karvinen pohtii Gazpromin kestävyysraporttien kautta sitä, kuinka ilmastonmuutos, kestävyys ja geopolitiikka liittyvät toisiinsa ja miten Gazprom käyttää hyväkseen kestävyysraportointia vaikuttaakseen energiamarkkinoihin.
Versus-podcast: Kuntavaaliteeman 2021 keskustelu
Lukuaika: < 1 min. Versus-podcastissa yhteiskuntamaantieteen yliopistonlehtori Ilkka Pyy ja maantieteen professori Ari Lehtinen keskustelevat Versuksen päätoimittajan Anna Mustosen kanssa muun muassa kuntien elinvoimasta, päätöksenteosta ja ympäristönäkökohdista.