Suomalainen turvesuo on keskellä maailman muutosta
Lukuaika: 8 min. Suomessa turve on perinteisesti nähty kallisarvoisena lämmön, vaurauden ja hyvinvoinnin lähteenä, mutta nyt ilmastonmuutos luo painetta luopua nopeasti turpeen energiakäytöstä. Saavatko turvetuottajat heille luvatun oikeudenmukaisen siirtymän? Entä tuoko Ukrainan sota turve-energian sittenkin takaisin?
Kestävyysraportointi vaikuttamiskeinona: ekologinen kestävyys Gazpromin geopoliittisena välineenä
Lukuaika: 5 min. Yritysten kestävyystavoitteet julkaistaan usein erilaisissa kestävyysraporteissa. Ympäristöpolitiikan ja aluetieteen opiskelija Isabella Karvinen pohtii Gazpromin kestävyysraporttien kautta sitä, kuinka ilmastonmuutos, kestävyys ja geopolitiikka liittyvät toisiinsa ja miten Gazprom käyttää hyväkseen kestävyysraportointia vaikuttaakseen energiamarkkinoihin.
Ilmastotekojen energiavalinnat törmäävät geo- ja biodiversiteetin suojelun tarpeisiin
Lukuaika: 4 min. Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii nopeaa siirtymistä uusiutuvan energian käyttöön. Ilmastotekojen uusissa energiavalinnoissa ei kuitenkaan tulisi unohtaa geo- ja biodiversiteetin suojelua, kirjoittaa Eira Ainalinpää.
Rutiinien rukkaaminen on luultua helpompaa
Lukuaika: 4 min. Uusi tutkimus osoittaa, ettei ilmastoystävällinen elämäntyyli välttämättä vaadi suuria uhrauksia.
Versus-podcast: Mistä ruoka pöytään ja energia piuhaan? Politiikkadialogi 2020
Lukuaika: < 1 min. Kevään 2020 YHYS Politiikkadialogissa haettiin tapoja tuottaa ruokaa ja energiaa kestävästi pitkälle tulevaisuuteen niin, että samalla varaudumme paremmin aikamme uhkiin: pandemioihin, ilmastonmuutokseen ja turvallisuusuhkiin.
Decarbonising energy regimes: Methodological explorations and empirical insights for policy
Lukuaika: 11 min. Karoliina Isoaho’s lectio praecursoria presents the main findings of her dissertation and offers advice for policy and practice.
Alueellisen yhteistyön syventäminen vesienhoidon tehostamiseksi – esimerkkinä Iisalmen reitti
Lukuaika: 5 min. Vesiviestillä vaikuttavuutta-hankkeen puitteissa laaditaan iisalmenreitti.fi-sivustoa, joka käsittelee hallinnolliset rajat ylittäen Iisalmen reitin ja sen alapuolisen Kallaveden yläosan alueen järviä, jokia ja pohjavesialueita sekä eri toimialojen veden käyttöä ja siihen liittyviä kehittämistarpeita.
Miten eroon fossiilimöhkäleestä?
Lukuaika: 4 min. FutWend-hankkeen tuloksia esittelevässä seminaarissa keskusteltiin kestävän ja uusiutuvan hajautetun energian edistämisestä ja esteistä.
Onko irtikytkentä realistinen tavoite Suomelle?
Lukuaika: 7 min. BIOS-tutkimusyksikön tutkijat tarkastelevat, mitä ”onnistunut irtikytkentä” tarkoittaisi Suomessa.
Kansalaiskyselyllä saadaan selville, mistä turpeennoston paikalliset kipupisteet rakentuvat
Lukuaika: 10 min. Turpeennoston päästöt ovat ongelma Saarijärven reitin alueen asukkaille ja kiistoja on kehittynyt myös muilla alueilla, joilla turvetta tuotetaan runsaasti. Kansalaisten kokemusperäistä tietoa ei vielä huomioida tarpeeksi vesien tilaan vaikuttavassa päätöksenteossa.