Perun Andien kansat tuntevat vuorten sääoikut – siksi ilmastoratkaisuissa tulisi kuunnella juuri heitä
Lukuaika: 4 min. Etelä-Amerikan Andeilla ilmastonmuutokset hankaloittavat maanviljelyelinkeinoa, mutta voivat merkitä myös kipeää kulttuurista menetystä. Läheinen suhde ympäröivään luontoon tekee paikallisista oman elinympäristönsä parhaita ilmastoasiantuntijoita.
Suomalainen turvesuo on keskellä maailman muutosta
Lukuaika: 8 min. Suomessa turve on perinteisesti nähty kallisarvoisena lämmön, vaurauden ja hyvinvoinnin lähteenä, mutta nyt ilmastonmuutos luo painetta luopua nopeasti turpeen energiakäytöstä. Saavatko turvetuottajat heille luvatun oikeudenmukaisen siirtymän? Entä tuoko Ukrainan sota turve-energian sittenkin takaisin?
Nuorten ilmastoahdistus ja sen käsittelyn tärkeys
Lukuaika: 5 min. Ilmastonmuutos on monimutkainen ongelma, joka nostaa pintaan niin toivottomuutta kuin taistelutahtoakin. Tuleva biologian ja maantieteen opettaja Janika Lappalainen reflektoi artikkelissaan, miten nuorten kokemaan ilmastoahdistukseen voitaisiin parhaiten vastata.
Planetaaristen rajojen kierteissä
Lukuaika: 4 min. Ihmiskunnalla on vain seitsemän vuotta aikaa laskea ja taivuttaa hiilidioksidipäästökäyrää, jottei maapallo syöksyisi ennalta-arvaamattomuuksien kuiluun. Viivi Värn kirjoittaa, että viheliäiden ympäristöongelmien ratkaisemiseen ajoissa vaaditaankin myös perusteellista asennemuutosta.
Suoluonnon turvaaminen edellyttää ennallistamista ja suojelua
Lukuaika: 9 min. Soiden ennallistaminen on tärkeä työkalu luontohaittojen korjaamisessa ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Suomen Luontopaneelin Janne Kotiaho ja Ilona Laine kertovat paneelin heinäkuussa 2021 julkaisemasta raportista, joka tarkastelee soiden ennallistamisen suoluonto-, vesistö- ja ilmastovaikutuksia.
Teollisuuden vähähiilitiekartat – mistä ne puhuvat ja miten?
Lukuaika: 4 min. Miten suurimpien teollisuuden sektorien – energia, metsä, kemia, teknologia – vähähiilitiekartat näkevät kestävyysmurroksen? BIOS:n tutkijat tarkastelevat kestävyysmurroksen tavoitteita Suomessa vuosina 2019–2020 toteutetuissa teollisuuden vähähiilitiekartoissa.
Kriisitutkimus muutosvoimana
Lukuaika: 7 min. Tässä Versus tiededebatissa pohditaan kriisitutkimuksen muutosvoimaa Oulun Maantieteen päivillä 2021 käydyn paneelikeskustelun pohjalta. Keskustelua siivittää maantieteen professori Ari Lehtisen Alue- ja ympäristötutkimuksen seuran 50 -vuotisjuhlaluento. Lehtisen ajatuksia jalostavat Tuomo Alhojärven, Camilla Maruccon sekä Tuija Patanan kommenttipuheenvuorot.
Mediakeskustelu Fridays For Future -liikkeen ympärillä ohjaa huomion pois nuorista ja poliittisista ilmastoteoista
Lukuaika: 9 min. Nuorten ilmastolakkoliike onnistui nostamaan ilmastokriisin politiikan keskeiseksi teemaksi. Teot ilmastokriisin hillitsemiseksi näyttävät kuitenkin nuorten aktivistien ja maapallon tulevaisuuden näkökulmista vielä riittämättömiltä, kirjoittavat Janette Huttunen ja Eerika Albrecht.
Aikuiset jarruttavat nuorten halua toimia ympäristön eteen
Lukuaika: 10 min. Viime vuosina ilmastolakoista on kehkeytynyt nuorille tärkeä ympäristövaikuttamisen areena. Nuorten parissa esiintyy kuitenkin myös halua arkisempiin ilmastotekoihin. Haastena on aikuisten suhtautuminen nuorten omaehtoiseen ilmastotoimijuuteen, kirjoittaa väitöskirjatutkija Marika Kettunen.
Antroposeenista posthumanismiin
Lukuaika: 4 min. Ihmisen ja ei-inhimillisen luonnon vastavuoroisuuteen ja keskinäisriippuvuuteen perustuva ekopolitiikka voisi kannustaa meidät ajamaan muidenkin olentojen etuja ja herkistymään niiden omaehtoiselle toimijuudelle, kirjoittaa oikeustieteen opiskelija Markus Susi Itä-Suomen yliopistosta.