Kirjoita Versukseen

Tervetuloa kirjoittamaan Versukseen!

Versus on tiedettä yleistajuistava verkkojulkaisu. Sisältömme painottuu alue- ja maantieteeseen sekä yhteiskunnallisen ympäristötutkimukseen pohjautuviin populaariteksteihin. Pääasialliset julkaisukielemme ovat suomi ja englanti, mutta meille voi tarjota sisältöä myös muilla kielillä.

Versus julkaisee tutkittuun tietoon nojaavia yleistajuisia tekstejä kolmella eri palstalla (ks. palstakohtaiset ohjeet alla). Voit tarjota tekstiä Versukseen ottamalla yhteyttä toimitukseemme osoitteeseen toimitus(a)versuslehti.fi tai toimitusavustajat(a)versuslehti.fi. Voit lähettää meille tekstitarjokkaita myös ideatasolla. Täytäthän siinä tapauksessa tämän Versus-tekstien ideointilomakkeen, joka auttaa tekstin aiheen ja rakenteen suunnittelussa.

Kaikki Versus-tekstit käyvät läpi toimitusprosessin ennen julkaisua. Prosessin aikana teksti editoidaan kieliasun, rakenteen ja ulkoasun osalta yhdessä kirjoittajan kanssa. Versuksen toimitus saattaa tehdä tekstiin taittovaiheessa tarvittaessa vielä pieniä korjauksia esimerkiksi otsikkoon.

Yleistajuisena julkaisuna pyrimme siihen, että tekstit avautuvat myös laajalle yleisölle. Vältä siis akateemista jargonia sekä teoreettisia, monitulkintaisia käsitteitä. Tekstien ohjeellinen pituus on 5 000–10 000 merkin välillä tekstityypistä riippuen. Muistathan, että tiivis ja napakka teksti toimii usein paremmin kuin pitkä ja lavea. Erityisesti verkossa korostuu ytimekäs kirjoittaminen ja tekstin rakenteen jaksottaminen. Suosi lyhyitä virkkeitä ja kappaleita. Käytä väliotsikkoja muutaman kappaleen välein.

Yleistajuisena julkaisuna emme käytä sisäisiä tai alaviitteitä. Mikäli haluat erityisesti korostaa jonkun tutkijan ajatuksia, tee se niin että myös alaa tuntematon lukija ymmärtää mistä on kyse. Tekstiin voi upottaa tarkentavia linkkejä. Loppuun saa lisätä maltillisen lähdeluettelon tai lisälukemistoa.

Alta löydät Versuksen palstakohtaiset kirjoitusohjeet. Mikäli et ole varma mille palstalle tekstisi sopisi parhaiten, olethan yhteydessä toimitukseen. Autamme mielellämme!

Versuksen kirjoittajaohjeet

Tiededebatissa julkaisemme yleistajuisia keskustelupuheenvuoroja ajankohtaisesta tutkimuksesta. Julkaisut koostuvat yhdestä tutkimukseen pohjautuvasta päätekstistä sekä 1-4 lyhyemmästä kommenttipuheenvuorosta. Tiededebatin päätekstin suosituspituus on 10 000 merkkiä ja kommenttitekstien 5000 merkkiä. Tiededebatin tarkemmat ohjeet löydät liitteestä.

Kriittinen tila on vapaamuotoisempi palsta tutkijoiden kannanotoille ja ajankohtaisille puheenvuoroille. Kriittiseen tilaan voi tarjota tekstien lisäksi myös kuva-, ääni- tai videomuotoista sisältöä. Kysy eri julkaisumuodoista lisää Versuksen toimitukselta. Tekstimuotoisten julkaisujen suositusmitta on 6 000 merkkiä.

Gradusta asiaa on opiskelijoille tarkoitettu palsta. Tekstit käsittelevät pääosin opinnäytetöiden keskeisiä tuloksia ja näkökulmia laajaa yleisöä kiinnostavalla tavalla. Julkaisuun voidaan myös halutessa liittää kommenttipuheenvuoroja. Gradusta asiaa -tekstin ihannemitta on 10 000 merkkiä. Gradusta asiaa tekstien osalta suosittelemme vahvasti, että lähestyt toimitusta ensin tekstin ideatasolla osoitteeseen toimitusavustajat(a)versuslehti.fi.