Julkea!-hankkeen aiheena on tiedejulkaiseminen ja tieteen popularisointi eli yleistajuistaminen. Hankkeen tavoitteena on lisätä tutkimuksen vaikuttavuutta julkisessa keskustelussa, toisilla tieteenaloilla, opetuksessa ja päätöksenteossa.
Tiededebatti

Tiedejulkaisemisen verkostot ja muuttuvat käytännöt

Lukuaika: < 1 min.

Keskustelupaneeli Maantieteen päivillä 27.10.2017.

Maantieteen akateeminen julkaisukenttä on nopeassa muutoksessa. Paine kansainvälistyä, avoin julkaiseminen sekä muutokset tiedejulkaisemisen rahoituksessa osoittavat useita mahdollisia suuntia sekä luonnon- että ihmismaantieteellisen julkaisemisen tulevaisuudelle.

Maantieteen päivien keskustelupaneelissa kysyttiin, millaista on kestävä avoin julkaiseminen, mikä on kotimaisen julkaisutoiminnan merkitys maantieteessä ja miten julkaisutoiminnan haasteisiin voi vastata tieteellisissä seuroissa ja tiedeyhteisöissä.

Paneelissa näitä kysymyksiä pohtivat Suomen Maantieteellisen Seuran (SMS) puheenjohtaja Venla Bernelius, Turun yliopiston luonnonmaantieteen professori Risto Kalliola, Alue ja Ympäristö -lehden entinen päätoimittaja, yliopistotutkija Samu Pehkonen sekä tietoasiantuntija Anna-Kaarina Linna. Keskustelua luotsasivat SMS:n varapuheenjohtaja Niko Humalisto ja Julkea!-hankkeen koordinaattori Pieta Hyvärinen.