Vaalilipuke uurnaan
Kriittinen tila Teemat

Versuksen eduskuntavaaliteema 2023

Lukuaika: 2 min.

Versus osallistuu kevään 2023 eduskuntavaalikeskusteluun vaaliteemalla, johon kuuluu neljä asiantuntijatekstiä. Kriittisen tilan eduskuntavaaliteeman tekstit käsittelevät median ilmastouutisointia, ympäristökansalaisuutta ja talouskasvukonsensusta. Kirjoittajina ovat johtava tutkija Jari Lyytimäki Suomen ympäristökeskuksesta, ympäristökasvatuksen professori Kirsi Pauliina Kallio Tampereen yliopistosta sekä maantieteen professori Ari Lehtinen Itä-Suomen yliopistosta.

Otsikkokuva: Santeri Viinamäki/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Versuksen eduskuntavaaliteeman julkaisut:

Kaksi ihmistä istuu selin vanhan tehtaan edessä, kuvassa näkyy pyöränrenkaita etualalla

Vaaleissa vaivaa ilmastouupumus – voisiko laatujournalismi piristää?

Vaalit, demokraattisen yhteiskunnan tärkein tapahtuma on käsillä, mutta tunnelma tuntuu latistetulta. Eteenpäin ohjaavien unelmien ja rohkeiden avausten sijaan vaalipuheita hallitsevat talouden leikkauslistat tai uudistumisen vastustus. Voisiko nykyistä laaja-alaisempi uutisointi ilmastopolitiikan perustarkoituksesta auttaa virkistämään ilmastouupunutta vaalikansaa?

Kompassi kädessä metsässä

Ympäristökansalaisella on oikeus ymmärtää, mitä ympäristö on

Toiminnallinen muutos on vihreän siirtymän edellytys: ellemme ala tehdä asioita eri tavalla, on muutosta kestävämmän yhteiskunnan suuntaan turha odottaa. On siis olennaista panostaa ympäristökasvatukseen, -koulutukseen ja -viestintään – kaikilla sektoreilla, kaikissa ikäluokissa, kaikkialla Suomessa.

Seinämuraali, jossa lukee "Save Our Earth"

Ylisukupolvinen ympäristökansalaisuus yhteiskunnan selkärankana

Ympäristösivistyneet kansalaiset ovat kestävän yhteiskunnan selkäranka, joka ei kestä selkärangatonta ympäristöpolitiikkaa. Ikä, sosioekonominen asema, terveydentila, asuinpaikka, koulutus sekä ala, jolla työskentelee, vaikuttavat ihmisten mahdollisuuksiin toimia ilmastonmuutoksen ja luontokadon suhteen haluamillaan tavoilla.

Viljapelto, jonka takana voimalinjoja, pilvinen taivas

Talouskasvun konsensus estää kestävyyssiirtymän

Suomen ylikulutuspäivä paikantuu tänä vuonna maaliskuun viimeiselle päivälle. Tästä huolimatta kasvutalouden oikeutusta ei ole kevään vaalikeskusteluissa liiemmin epäilty.