Kuvituskuva sivulle, jolle on linkattu podcast aiheesta ruoka- ja energiajärjestelmien haavoittuvaisuus. Tuulivoimala keskellä viljapeltoa iltaruskossa.
Audio Kriittinen tila

Versus-podcast: Mistä ruoka pöytään ja energia piuhaan? Politiikkadialogi 2020

Lukuaika: < 1 min.

Ruoka- ja energiajärjestelmien haavoittuvaisuus on alkanut näkyä koronakriisin myötä. Kevään 2020 YHYS Politiikkadialogissa haettiin tapoja tuottaa ruokaa ja energiaa kestävästi pitkälle tulevaisuuteen niin, että samalla varaudumme paremmin aikamme uhkiin: pandemioihin, ilmastonmuutokseen ja turvallisuusuhkiin. Omavaraisuuden kasvattaminen ja paikalliset mallit ovat osa uusia kestävämpiä ruoka- ja energiajärjestelmiä.

Podcastissa kuullaan ensin keskustelu ruokaomavaraisuudesta ja ruokajärjestelmän kestävyydestä. Mukana keskustelemassa ovat uudistavan maatalouden tutkija Galina Kallio, viljelijöiden tulevaisuuden kuvia ja toimijuutta tutkiva Riikka Armanto ja maanviljelijä Juuso Joona. Keskustelun fasilitoi tutkija ja vapaa toimittaja Tapio Nykänen. Tämän jälkeen energiaturvallisuudesta ja kestävistä paikallistalouden malleista keskustelevat tutkimusprofessori Hilkka Vihinen, tutkija Sakari Höysniemi ja Energiateollisuus ry:n viestintäpäällikkö Jukka Relander. Energiakeskustelun fasilitoi toimittaja Esa Keskinen Hyvän sään aikana -verkkomediasta.

Politiikkadialogin järjestivät yhteistyössä Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seura YHYS ry ja Ympäristötiedon foorumi. Politiikkadialogin keskustelut on koottu myös julkaisuksi Ympäristötiedon foorumin sivuille.

Jakson kesto on noin 1 h ja 28 min

Podcastin on editoinut Laura Kippola ja jinglen on säveltänyt Samuli Arrela. Tämä Versus-podcast on tuotettu yhteistyössä Ympäristötiedon foorumin kanssa ja sen toimittamiseen on saatu tukea Suomen tiedekustantajien liitolta. Liiton apuraha on rahoitettu Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.