Teemat

Tiedejulkaiseminen


Ville Lähteen Unconferencessa kritisoitiin tiedemaailman nykytilaa

Filosofi Ville Lähde järjesti marraskuussa YHYS-kollokviossa Unconference-tapahtuman. Tämä artikkeli on kirjoitettu tapahtuman keskustelun pohjalta, Lähdettä lukuun ottamatta keskustelijat esiintyvät jutussa nimettöminä.

Julkea.fi: Tiedejulkaisemisen haasteita ja tulevaisuuden käytäntöjä

Suomen Maantieteellisen Seuran kansainvälinen maantieteen journaali Fennia julkaisee uusimmassa numerossaan liudan reflektiivisiä puheenvuoroja tiedejulkaisemisesta.

YHYS-kollokvion Keynote-luennot (11/2017)

Katso tästä YHYS-kollokvion Keynote-luennoista tehdyt tallenteet. Luentojen kieli on englanti.

David Kaplanin vierailuluento

The Geographical Review’n päätoimittaja David Kaplan kertoo esitelmässään, kuinka hän on uudistanut perinteikkään lehden, kuinka työ on palvellut seurakustantajan omia uudistumispyrkimyksiä ja kuinka lehti ja sitä kustantava seura ovat kehittäneet yhteistyötään muutoksen edetessä.

Katso Versuksen tutkijahaastattelut Maantieteen päiviltä 2017

Versus kysyi Maantieteen päivillä tutkijoilta muun muassa tiedejulkaisemisesta.

Tiedejulkaisemisen verkostot ja muuttuvat käytännöt

Keskustelupaneeli Maantieteen päivillä 27.10.2017 Maantieteen akateeminen julkaisukenttä on nopeassa muutoksessa. Paine kansainvälistyä, avoin julkaiseminen sekä muutokset tiedejulkaisemisen rahoituksessa osoittavat useita…

Tieteen rumat jäänteet

Kuka perustaisi kansanliikkeen psych­rolutes marciduksen eli läskikalan pelastamiseksi? Simon Wattin Englannissa perustama aktivismiliike Ugly Animal Preservation Society politisoi muita kuin söpöjä uhanalaisia lajeja kome­diallisin keinoin…

Akateemisia julkaisuja määrittävät vaikuttavuusarvioinnit perustuvat virheelliseen mittaustapaan

Versus haastatteli Geographical Review:n päätoimittajaa David Kaplania tiedejulkaisemisen ja tiedeviestinnän tilanteesta ja kehitysmahdollisuuksista.

Julkea.fi: Yhteisymmärrystä yhteisöjen rajoilla

Maantieteen opiskelijoiden näkemyksiä tiedeyhteisöistä ja tiedejulkaisemisesta.

Julkea.fi: Kohti vaikuttavampaa ympäristötutkijuutta

Minttu Jaakkolan ja Kirsi-Marja Lonkilan mukaan ihmiskuntaa uhkaavien ympäristöhaasteiden ratkaisemiseksi olisi elintärkeää saada käyttöön paras mahdollinen – usein tieteen tuottama – argumentti.

Julkea.fi: Onko suomalaisessa tiedejulkaisemisessa paradoksi?

On yleisesti tiedossa, että tieteellinen julkaiseminen pyörii pitkälti tutkijoiden vapaaehtoistyöllä, tai sen maksavat epäsuorasti erilaiset tutkimustyötä rahoittavat tahot. Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa journaali-muotoista julkaisemista pyörittävät enimmäkseen tieteelliset seurat, eivätkä kaupalliset kustantamot.

Julkea.fi: Tiedeviestinnän haasteita ministeriön tutkimusjohtajan näkökulmasta

Laura Höijerin ja Ympäristötiedon foorumin Kirsi-Marja Lonkilan vastine Alue ja Ympäristö –lehden artikkeliin Kirje, joka nostatti myrskyn. • Versus

  Yhteiskunnallisesti aktiivinen Versus-verkkojulkaisu osallistuu julkiseen keskusteluun tuomalla esiin tutkimukseen perustuvia näkökantoja sekä luomalla tilaa argumentoivalle ja moniääniselle keskustelulle. Versus rakentaa ympäristöä kunnioittavaa ja tasa-arvoista maailmaa, ja toimii yhteiskunta- ja luonnontieteellisen alue- ja maantieteen sekä ympäristötutkimuksen dialogisena foorumina.

 • Tulevat tapahtumat

  1. “Miten mä tän nyt sanoisin?” Yhteiskunnallista vaikuttavuutta onnistuneesta tiedeviestinnästä

   24.10. klo 13:00 - 17:00
  2. Maantieteen päivät 2018

   25.10. - 26.10.
  3. Versuksen tiededebatti Maantieteen päivillä

   25.10. klo 17:00 - 19:00
  4. YHYS-kollokvio 2018: NATURECULTURES

   21.11. - 22.11.
 • Avainsanat