Maailman elinympäristöjen tila puhututtaa. Metsän puut kuvattuna maasta päin kohti taivasta.
Audio Kriittinen tila

Luontopaneelin raportti kehottaa toimintaan – Versus-podcastin vieraina Janne Kotiaho & Marina von Weissenberg

Lukuaika: < 1 min.

Oletko miettinyt, mikä on maailman elinympäristöjen tila? Mitkä ovat kansainvälisen IPBES-paneelin laatimien raporttien ratkaisuehdotukset ennätysvauhdilla tapahtuvaan biodiversiteetin hupenemiseen? Muun muassa näistä aiheista keskustelevat Versus-podcastissa ekologian professori Janne Kotiaho Jyväskylän yliopistosta sekä ympäristöministeriössä ympäristöneuvoksena toimiva Marina von Weissenberg. Kuuntele raporttien kirjoitukseen osallistuneiden huippuasiantuntijoiden pohdinnat Versuksen IPBES-podcasteista.

Kotiaho korostaa podcastissa, ettei raportin peräänkuuluttamiin toimeenpahoihin olla systemaattisesti kansallisella tasolla investoitu riittävästi. ”Jos me ei niitä [tavoitteita] saavuteta, niin ihmiskunnalla ei ole niin hirveän valoisa tulevaisuus”, toteaa Kotiaho. Weissenbergin mukaan luonnon monimuotoisuuden hupeneminen on eskaloitunut sellaisiin lukuihin, että pian pitää ottaa härkää sarvista kiinni.

Kansainvälinen IPBES-paneeli (Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) tuottaa päätöksenteon tueksi tieteelliseen sekä paikallisten ja alkuperäisasukkaiden kokemusperäiseen tietoon perustuvia laajoja arviointiraportteja luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalvelujen tilasta. Paneelin tavoitteena on vahvistaa tieteen ja poliittisen päätöksenteon välistä vuorovaikutusta luonnon ja ihmisen hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Ympäristöministeriön asettama, monitieteinen Luontopaneeli (kansallinen IPBES-paneeli) aloitti toimintansa toukokuussa 2015. Luontopaneeli toteuttaa osaltaan kansainvälisen IPBES-paneelin tavoitteita kotimaassa. Paneelin puheenjohtaja on Helsingin yliopiston rehtorina toimiva Jari Niemelä.

Katso Ympäristötiedon foorumin tekemä tallenne IPBES-raporttien julkaisutilaisuudesta täältä.

Jakson kesto on noin 26 minuuttia.

Podcastin on toimittanut Versuksen kehityskoordinaattori Anna Pulkka.