punaisenruskealla tiiliportaikolla istuu ja makoilee kolme nuorta miestä
Audio Gradusta asiaa

Versus-podcast: Pakotetun siirtolaisuuden umpikujat Balkanilla

Lukuaika: 2 min.

Versus-verkkojulkaisun podcast perustuu Heidi Heikkilän siirtolaisuutta käsittelevään pro gradu -työhön ”Incompatible borders and dead ends: Migrant and refugee “crisis” in Bosnian and Croatian newsletter narratives”, joka voitti Suomen Maantieteellisen seuran Vuoden paras gradu -palkinnon vuonna 2020.

Pakotetun siirtolaisuuden umpikujat Balkanilla -podcast syventyy etenkin Bosniassa vallitseviin haasteisiin vastaanottaa ja hallinnoida sen läpi kulkevia ihmisiä erityisesti 2010-luvulla lisääntyneen maahanmuuton ja siirtolaisuuden kontekstissa. Alueella on pitkä ja monikulttuurisuuden värittämä historia, mikä näkyy myös siirtolaisuuden käsittelyssä – hajanaisilla poliittisilla instituutioilla on hankaluuksia käsitellä suurta saapuvien ihmisten määrää ja olot siirtolaisten leireillä ovat heikot. Media välittää omalta osaltaan mielikuvia siirtolaisten aiheuttamasta kriisistä sekä maiden sisällä että niiden ulkopuolella. Haasteet vaikuttavat sekä paikallisiin että siirtolaisiin, mutta myös naapurimaihin ja Euroopan unioniin, jolta odotetaan toimia siirtolaisuuskysymyksissä. Näihin aiheisiin podcastissa paneudutaan Heikkilän lisäksi globaalin muuttoliikkeen tutkija Laura Huttusen sekä maahanmuuttajien parissa työskentelevän bosnialaistaustaisen Nedi Jakupovicin kanssa.

Podcastin pituus on noin 45 minuuttia.

Heidi Heikkilä on valmistunut Tampereen yliopistosta ympäristöpolitiikan ja aluetieteen opintosuunnasta vuonna 2020. Ennen yliopistovuosia Heidi on työskennellyt matkailun parissa, mikä onkin herättänyt kiinnostuksen ihmisten erilaisiin tarpeisiin ja mahdollisuuksiin liikkua. Tällä hetkellä työkseen Heidi viestii EU-asioista Länsi-Suomen Eurooppa-toimistossa.

Laura Huttunen on sosiaaliantropologian professori Tampereen yliopistossa. Hän on tehnyt pitkäkestoista etnografista tutkimusta bosnialaisen diasporan parissa. Muuttoliikkeitä tutkineen Huttusen tämähetkinen tutkimushanke keskittyy ihmisten katoamiseen siirtolaisuuteen liittyvillä matkoilla sekä perheiden että politiikan näkökulmasta.

Nedi Jakupovic valmistui vuonna 2020 Turun ammattikorkeakoulusta pojektijohtamisen opinnoista. Työssään Maahanmuuttajien osaamiskeskus -projektissa Turun kaupungilla kotouttamisesta ja työllistämisestä on tullut Jakupovicille tuttuja aiheita. Bosniasta Bihacin alueelta kotoisin oleva ja Suomeen 1996 muuttanut Jakupovic on myös Turussa toimivan Bosnialaisten kulttuurikeskus Suomessa ry:n aktiivi.

Podcastin keskustelua luotsaa Versuksen vastaava opiskelijatoimittaja Anna Hakala.

Tämä Versus-podcast on tuotettu ja toimitettu Suomen tiedekustantajien liiton tuella. Liiton apuraha on rahoitettu Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Podcastin on editoinut Versuksen opiskelijatoimittaja Paavo Nieminen.