Videot

Viesti ja vaikuta -webinaari: Populaarin tiedejulkaisemisen käytännön taitoja 18.2.2021

Lukuaika: 3 min.

Versus-verkkojulkaisun ja Alue- ja ympäristötutkimuksen seuran (AYS) tapahtumasarjan toinen Viesti ja vaikuta -webinaari “Populaarin tiedejulkaisemisen käytännön taitoja” 18.2.2021 käsitteli konkreettisten esimerkkien kautta populaarissa tiedeviestinnässä vaadittavia taitoja niin visuaalisesta näkökulmasta kuin audio- ja tekstimuotoisen materiaalin julkaisussa.

Webinaari on osa ”Viesti ja vaikuta” -tiedeviestinnän tapahtumasarjaa, jonka ensimmäinen webinaari 12.11. pureutui tiedeviestintään ja populaariin tiedejulkaisemiseen sekä tutkijoiden toimintamahdollisuuksiin tieteellisen viestinnän kentällä. “Suomenkielinen tiedejulkaiseminen” -webinaarin tallenteet ovat katsottavissa Versus-verkkojulkaisussa.

Tapahtumat ovat osa Alue- ja ympäristötutkimuksen seuran 50. juhlavuoden ohjelmaa. Tapahtumasarja toteutetaan Suomen tiedekustantajien liiton myöntämällä apurahalla.

Webinaaritallenteet ovat katsottavissa alla.

Infografiikan alkeet – kaaviolukutaito ja tiedon visualisoinnin perusteita

Julius Uusikylä
Co-founder, Information Design Specialist
KRUT Collective

Julius Uusikylä on tietomuotoilutoimisto KRUT Collectiven perustaja. KRUT Collective tekee esimerkiksi tietoa selittäviä infograafeja ja datavisualisonteja aikakauslehtiin ja raportteihin, art direction-töitä sekä joskus myös verkkosivuja. Julius kuvaa tärkeimmäksi vahvuudekseen monimutkaisen, faktapohjaisen tiedon visuaalisen yleistajuistamisen.

Infografiikan alkeet -esitys esittelee tutkimustiedon visualisointia suurelle yleisölle. Esityksessä käydään läpi enemmän ja vähemmän tunnettujen esimerkkien kautta infograafien ja datavisualisonnin kenttää. Samalla esityksessä nostetaan esille peruskäsitteitä joita ymmärtämällä monimutkaista tietoa voidaan selkeyttää ja kuinka lukija saatetaan uusien oivallusten pariin kuvien avulla. Esitys on lyhyt alustus ja kannustaa jatkolukemisen äärelle. Esityksen lopulla nostamme esiin yhden työkalun ja lähtökohdan, josta voi lähteä liikkeelle omien visualisointien tekemiseen.

Webinaaritallenteen pituus: 28 min.
Luentoesitys: Infografiikan alkeet – kaaviolukutaito ja tiedon visualisoinnin perusteita. Julius Uusikylä 18.2021.

Miten teen tiedettä tunnetuksi podcastin avulla?

JP Jakonen
tutkija ja kirjailija
Integral Foresight Finland

JP Jakonen on tutkija, kirjailija ja terveiden parantaja. Hän on väitellyt tohtoriksi filosofi Ken Wilberin ajattelusta, kirjoittanut kuusi yleistajuista tietokirjaa johtamisesta ja kokonaisvaltaisesta ajattelusta, sekä toimittanut yli sata jaksoa Stressivapaa johtaja –podcastia.

Miten teen tiedettä tunnetuksi podcastin avulla -luennolla katsotaan podcastia vaikuttamisen ja viestinnän välineenä. Teknisestä näkökulmasta katsottuna podcastin tekeminen on yksinkertaista, mutta perusasiat on syytä hallita. Sisällöllisestä näkökulmasta podcast on hauska tapa jäsentää omia ajatuksia ja osallistuaa muita niiden ajattelemiseen. Systeemisestä näkökulmasta podcast on tiedeviestinnän väline siinä, missä kirja, artikkeli tai mikä tahansa muukin, mutta monelle se on vielä ”terra incognita”. Kulttuurisesta näkökulmasta podcast auttaa luomaan uuden alueen todellisuuteen – alueen, jonka sisällön kuratoimisesta sinä voit päättää.

Webinaaritallenteen pituus: 25 min.
Luentoesitys: Miten teen tiedettä tunnetuksi podcastin avulla? JP Jakonen 18.2.2021.

Toimitustyö ja verkkotaitto

Anna Heikkinen
päätoimittaja
Versus-verkkojulkaisu

Anna Marjaana Heikkinen on Versuksen toinen päätoimittaja sekä väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Tutkimuksessaan hän tarkastelee ilmastohaavoittuvuutta, luonnonvarapolitiikkaa sekä vesikonfliketja Perun Andeilla. Näistä aiheista hän on myös kirjoittanut useita yleistajuisia ja journalistisia artikkeleita.

Toimitustyö ja verkkotaitto – luennolla kurkistetaan Versuslehden toimitustyön kulisseihin. Minkälaisia vaiheita tekstiluonnos käy läpi ennen julkaisua? Entä kuinka luonnoksesta hioutuu sujuva ja mielenkiintoinen populaaritieteen teksti? Käymme luennolla myös läpi mitä verkkotaitossa ja -julkaisemisessa täytyy ottaa huomioon sekä minkälaisia mahdollisuuksia verkkoympäristö luo yleistajuisen tieteen näkyvyydelle.

Webinaaritallenteen pituus: 29 min.
Luentoesitys: Toimitustyö ja verkkotaitto. Anna Heikkinen 18.2.2021.