Paikallisia ruokajärjestelmiä kehitetään nyt vahvemman talouden ja turvallisuuden toivossa
Lukuaika: 10 min. Yhteiskunnallinen tilanne määrittää paikallisuuden merkitystä. Paikallisen elintarviketuotannon ja lähiruoan kehittämistyössä ovat korostuneet aluetalouden ja työllisyyden näkökulmat viimeisen 15 vuoden aikana. Nyt toimintaa on syytä tarkastella entistä enemmän myös yhteiskunnallisen vakauden ja kriisinkestävyyden näkökulmista.
Ovatko asumismieltymykset kohtuullistumassa?
Lukuaika: 9 min. Miten kestävä asuminen toteutuu tällä hetkellä Suomessa? Ovatko suomalaisten asumismieltymykset menossa kestävämpään suuntaan? Tutkijaryhmä selvittää suomalaisten asumismieltymysten muutoksia.
Voiko maaseudun supistuminen edistää hyvinvoinnin kasvua?
Lukuaika: 9 min. Väitöskirjatutkija Sunna Kovanen Leipzigin yliopistosta tutkii ekososiaalista elinkeinotoimintaa. Kestävä elinkeinotoiminta voi hänen mukaansa kääntää maaseudun vahvuudeksi sen, mikä perinteisessä aluekehityksessä on nähty vain ongelmana. Kovasen tekstiä kommentoivat tutkija Eeva Houtbeckers Aalto-yliopistosta ja MMM:n erityisasiantuntija Sami Tantarimäki.
Maaseudulla on voitava elää, jotta kaupungeissa voidaan elää
Lukuaika: 4 min. Maaseutu on ekologisen jälleenrakennuksen aikakaudella muutosten edessä, mutta ilmastonmuutosta hillitsevät toimet on tehtävä vaarantamatta ruoantuotantoa. Armi Purhonen avaa keskustelua maaseudun elinvoimasta ja ruokaturvasta.
Mitä kaupunkilaislapsi menettää? – luonnon saavutettavuus on yhdenvertaisuuskysymys
Lukuaika: 4 min. Luontokokemus on osa yleissivistystä ja siksi luonto tulisi integroida osaksi sekä kaupungissa että maalla asuvien lasten arkea, esittää yhteiskuntamaantieteen opiskelija Ulrika Stevens.